Tu ce faci în astfel de situații? Eu recomand să îți iei un câine, dar dacă nu îți permiți un câine, mai am și alte sfaturi. Cum ar fi să îți iei o pisică, cel puțin la mine a funcționat.

Lăsând gluma la o parte, mulți artiști s-au confruntat cu cel puțin un art block la viața lor. Acest efect apare, atunci când devii stresat de la prea multă muncă. Poate nu ai luat o pauză la timpul potrivit sau pur şi simplu te-ai îngropat în muncă. Deși, multă lume are impresia, că pictatul este relaxant, cei cel practică ca full-time job au o altă părere, ajung să numai iubească ceea ce fac. De aceea cel mai bine este să înveţi să te detaşezi.

De exemplu, eu nu pot lucra dacă nu ascult muzică şi trebuie să fie muzica pe placul stării din perioada respectivă. Dacă nu o găsesc, mă opresc, fac orice altceva, fac ceva mișcare, citesc, mă plimb, meditez.

Meditația zen

Meditația sincer este printre cele mai bune acțiuni de detaşare. Nu mă întind în pat fiindcă adorm. Îmi aleg un colț din casă/cameră care mă linişteşte, îmi iau o pernă, mă așez în poziția semi-lotus (depinzând de elasticitatea corpului, poţi alege: full lotus, semi-lotus sau burmese) și cu mâinile aşezate ca în imaginea de mai jos, închid ochii, încep să respir abdominal. Nu este ușor, fiindcă îți vin tot felul de gânduri, ideea este să nu construiești pe ele. Dacă observi că te-ai atașat de un gând, verifică-ți postura și respirația. Se zice că meditația se aseamănă cu somnul. Ce-i drept mă simt mai odihnită după o oră de meditație și da, nici nu-mi dau seama cum trece timpul.

Meditația zen

Dacă totuşi, nu ştii de unde să începi îţi recomand:

Dacă nici asta nu mă ajuta, ies în parc sau facem o drumeție mică cu bicicletele, până la cel mai apropiat colțișor de natură.De multe ori mă simt vinovată că îmi iau o pauză, chiar și de câteva zile, ajung să mă lupt cu starea și încerc să mă conving că îmi va fi mai bine după.Nu numai în domeniul artiștilor apare art block-ul, in alte domenii se cheamă burnout, munca în exces nu este sănătoasă, de aceea e bine să ai un hobby pe care să îl fructifici și dacă nu ai, faci o listă cu ce ți-ar place să faci și începe sa te documentezi despre hobby-ul ales.