Fie că ești un artist consacrat, la început de drum sau pur și simplu te pasionează pictura, trebuie să știi ce materiale artistice să folosești.

De ce? Fiindcă întotdeauna ne dorim ce e mai bun, dar nu întotdeauna ce e mai bun, e și bun. Fiecare are o atracție aparte faţă de creion, cărbune, pastel, acrilice, acuarele sau culorile în ulei. Dar să nu uităm că fiecare vine cu tehnica lui.
Dacă cunoști personal o persoană care activează în acest domeniu, cel mai bine e sa îi ceri o părere în legătură cu ce materiale ar trebui să folosești și de unde să le procuri. În caz contrar, Google it, el le știe aproape pe toate.

Ca oricine altcineva când era mic, am început cu creioanele colorate. După aceea, o foarte bună perioadă de timp am folosit tempera în desenul meu. Nu știu câți dintre voi, au prins cutia aceea de culoare albastră, care avea niște pești desenați pe ea și înăuntru, avea 10 tuburi de tempera? Iar cele mai rele erau cele de la Panda, culorile nu se amestecau deloc și mă frustam, că nu puteam picta cu ele.

În liceu am ajuns la cărbune, tuș, acuarelă și… panică mare. Cum ziceam fiecare vine cu gradul lui de dificultate. Fiind la un liceu de arte vizuale, trebuia să trecem în revistă cam toate aceste materiale. Știu că acuarela m-a speriat, părea că nu știu să desenez, așa ca am lăsat-o deoparte. Am continuat cu cărbunele și tușul, folosind pensule cât și penițe. La cărbune am ajuns nevoită. Profesoara de desen ne-a luat creioanele, ne-a pus în mână cărbunele și ne-a spus că de atunci vom face studiile numai în cărbune… din nou panică. Dar după un timp ne-am dat pe brazdă, ne-am familiarizat cu el și chiar am ajuns sa îl îndrăgesc.

Spre sfârșitul liceului, am început să desenez la greu în tuș și baiţ, atestatul de clasa a 12-a l-am realizat cu ajutorul acestor materiale. Admiterea la facultate, la fel, a fost reușită tocmai din cauza lor. Dar, la un moment dat te plictisești, nu? Țin minte, cu banii de mărțișor mi-am cumpărat o paletă de acuarele de la Schmincke și timid am început să pictez. Mai știți ce ziceam de panica de la început? Da, din nou panică, fiindcă trebuie să ai răbdare cu acuarelele. Un desen reușit are nevoie de răbdare.

De unde procuri materialele artistice?

Am experimentat cu cele de la Schimke, până am trecut la Cotman Winsor Newton, cumpărate de la Pictor Shop. După părerea mea, cele din urmă îmi plac mai mult, culorile sunt mai vibrante și se observă calitatea în desen. Foarte mult contează și foaia pe care o folosești, trebuie să aibă o anume grosime și anume de 200g/mp sau 300g/mp, fiindcă acuarelele, tempera, acrilicele, gouachele sunt culori pe bază de apă. Dacă hârtia este subțire aceasta se va deteriora, iar lucrarea nu va va mai fi una calitativă. Aceste tehnici, folosesc straturi de culoare aplicate în repetate rânduri, și de aceea este importantă grosimea hârtiei. Îmi amintesc, la facultate cum ne grupam, când cineva dădea o comandă de materiale. Ieșeam mai ieftin. Hârtia ce o foloseam pe atunci, încă o folosesc și acum Hârtie Watercolour Fabriano.

Să numai zic de pensule. Pentru acuarelă trebuie folosite pensule cu păr moale, sunt și unele excepții, cum ar fi Setul de 10 pensule Cotman Winsor & Newton, din fir sintetic, fibră de carbon și imită perfect părul fin de zibelină. Pentru pensulele cu păr moale eu le recomand pe cele de la Daler Rowney. Eu le folosesc în felul următor: pentru o suprafață mai întinsă, cum ar fi fundalul sau eboșa (primul strat uniform de culoare, creion, cărbune,etc. ce îl aplici, după care urmează umbrele), le folosesc pe cele de la Daler Rowney, iar pentru detalii pe cele de la Cotman Winsor & Newton.

Multă muncă și perseverenţă

La început cel mai bine e să experimentezi, cu ce ai la îndemână. Cred că, știți cu toții paleta clasică de acuarele românești? Exact cu ea am experimentat până am reușit să îmi permit altele mai bune. Profa de desen ne povestea, cum le foloseau la proiectare.

Într-un final, totul se rezumă la experimentare și la ceea ce iți dorești să creezi. Lucrează cu ce ai. Am învățat că experimentând și greșind, de fapt am învățat multe. Creativitatea poate apărea dintr-o singură tușă de acuarelă. Înainte, să mă apuc de lucru, mă încălzesc.  Îmi i-au o foaie și încep să hașurez aiurea. Sau i-au o pensulă și testez diferite tonalități de culori separate cât și combinate.

Fiecare copil este un artist. Problema este cum să rămână un artist și după ce va crește. – Picasso